Öl kan ge starka ben.

Ny undersökning visar att kvinnor som dricker måttligt med öl har starkare benstomme än de som helt avstår drycken.

Enligt forskarna innehåller öl skyddande fytoöstrogener.

- Jag skulle tro att ett glas om dagen kan minska risken för benskörhet, säger ortopeden Karl Michaëlsson.


Benskörhet är ett vanligt problem för kvinnor som passerat övergångsåldern och det ökar risken för frakturer senare i livet. Nu visar en ny studie gjord av ett forskarteam på det spanska universitetet i Extremadura att öl kan öka bentätheten - om man dricker måttligt. Kvinnor som drack upp till fem alkoholenheter av drycken om dagen hade högre bentäthet än de som inte drack alls. Mängden motsvarar cirka fem glas mellanöl.


Ökad risk för benbrott

Enligt forskarteamet ligger växthormoner, så kallade fytoöstrogener, i ölen bakom de positiva effekterna. De rekommenderar inte att man dricker öl för att stärka benen, men menar att fytoöstrogenet är värt att undersökas närmare, skriver BBC.
Ortopeden Karl Michaëlsson, som forskar om benskörhet på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att studien visar att det finns en koppling mellan öldrickande och ökad bentäthet, men den har inte tagit hänsyn till många andra faktorer som fysisk aktivitet och nivån av D-vitamin i blodet.
Tidigare studier visar att det finns ett U-format samband mellan alkoholintag och benbrott - både för mycket och för lite alkohol ökar risken.

- De som dricker mycket alkohol ramlar oftare och bryter något ben jämfört med andra. Ett högt intag är även kopplat till rökning, näringsbrist och låg fysisk aktivitet - saker som ökar risken för benskörhet, säger Karl Michaëlsson.


"Ett glas om dagen lagom"
Samtidigt har även nykterister högre risk för benbrott. Det kan bero på att de inte drar nytta av alkoholens östrogena effekter, vilket skyddar mot benskörhet.

- Det är svårt att säga var gränsen går, jag skulle tro att ett glas om dagen är lagom. Men det är viktigt att komma ihåg att öldrickande även har andra hälsoeffekter - både negativa och positiva, säger Karl Michaëlsson.




Nästan 1 700 kvinnor deltog i studien - genomsnittsåldern var 48 år. Ultraljud användes för att kontrollera bentätheten i deras fingrar. Faktorer som alkoholintag, vikt och ålder har räknats in i resultatet.
Källa text


_____________
Sara Karlsson
0900826