Förväntningar och traditioner hör julen till – något som Nils Oscar Company tagit fasta vid

Ofta samlas släkten och äter traditionell julmat och dricker juldrycker därtill. Vi njuter gärna av varandras sällskap - i lagom stora doser ska nog tilläggas. Ändå kan vi ibland tycka att den grå och kalla vintern och julen behöver piffas upp med moderna färger, en plastgran eller skippa granen helt för någon ny stram inredningsdetalj. Kanske resa utomlands istället, eller bjuda på enklare mat, som till exempel en härlig sallad. Det låter trevligt, men är det verkligen så vi vill ha det? Hur svårt är det egentligen att rulla några köttbullar, koka potatis, baka lite pepparkakor och griljera en julskinka? Och gör det så mycket om det tar lite tid? Då hinner ju kökets alla dofter sprida sig i alla skrymslen och vrår. Det kanske inte är så svårt att förstå att vi på Nils Oscar Company gillar traditioner, speciellt kring jul. Istället för att förbanna mörkret, njut av det! Tänd några ljus och ät och drick gott. Låt julen fortsätta att förknippas med fina traditioner och minnen.
På tal om det. Traditionen på Nils Oscar Company bjuder en årgångsöl och Nils Oscar Kalasjulöl. Vi har fullt upp med att brygga Nils Oscar Julöl 2009 och Nils Oscar Kalasjulöl, så i bryggeriet råder bråda dagar. Utöver detta finns något riktigt trevligt i lager, nämligen Nils Oscar Julaquavit och Nils Oscar Julsnaps som finns att tillgå via Systembolagets beställningssortiment. Nils Oscar Julöl 2009 och Nils Oscar Kalasjulöl finns till försäljning på Systembolaget från och med den 16:e november.


Nils Oscar Kalasjulöl 5,2%
har kommit att bli en riktig trotjänare. Rostat korn, mörk malt från det egna mälteriet på Tärnö Säteri och stora mängder humle ger färg, fyllighet och härlig mustig arom. Nils Oscar Kalasjulöl har en komplexitet och smakrikedom som balanserar julbordets sötma och syra. Kalasjulöl gör sig alldeles utmärkt till julbordets tredje och fjärde omgång med till exempel pastejer, köttbullar och korvar, men också som sällskapsdryck eller till en kraftig middag i goda vänners lag.

Nils Oscar Julöl 2009 7,7% är ett mörkt överjäst öl. Till denna brygd används sex sorters kornmalt och humlesorterna Amarillo, Saaz, Pacific Gem och Cascade. Tillsammans bildar de ett öl med nyanserad smak i väl avvägd balans. Den doftar rikt med toner av choklad, torkad frukt och kaffe. Smaken bekräftar doften och för med sig en beskhet som balanserar mot rostade toner och karamell karaktär från malten. Nils Oscar Julöl 2009 passar till kraftiga maträtter, gärna stekta eller grillade. Den passar även till ost eller varför inte en stunds lugn och ro i favoritfåtöljen medan julskinkan står i ugnen.

Nils Oscar Julaquavit 40% är en klassisk aquavit där kummin dominerar. Dessutom finns koriander och pomerans som ger Nils Oscar Julaquavit sin uppfriskande citruston. Den vackra färgen, men också dess fyllighet får den genom att vi tillsatt en skvätt sherry av Amontillado-typ. Naturligtvis passar även denna dryck alldeles utmärkt till julmaten. Kanske främst till sillen,
eller en portion sushi efter julhelgen om det finns några droppar kvar. Ett hett tips från oss lyder som följer: Lägg den inte i frysen! Den ska inte serveras frysboxkall, då mister den nämligen sin förnämliga arom. Glöm heller inte bort julsångerna. Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara…

Nils Oscar Julsnaps 40% härstammar från åkrarna på Tärnö Säteri i Södermanland. I vårt bränneri omvandlar vi malt och spannmål till mäsk som destilleras till en fyllig och karaktäristisk bas för Nils Oscar Julsnaps. Därefter kryddar vi traditionsenligt med malört, anis, kummin och pomerans. Resultatet är fantastiskt och har en given plats på varje julbord.