DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET ONSDAG 25 JUNI: Hälleflundra med rödvinssås och puré på mandelpotatis och jordärtskockor

Ingredienser för 4 personer
Hälleflundra
850 g Hälleflundra
1 l kallt vatten
1 dl salt
2 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
2 msk smör
Rödvinssås
200 g sidfläsk
1 knippe timjan
2 msk olivolja
1 vitlök
1 msk tomatpuré
3 morötter i bitar
1 schalottenlök i bitar
1 msk muscvadosocker
3 dl kalvbuljong
1 flaska rödvin
50 g smör
Mandelpotatis-och jordärtskockspuré
600 g mandelpotatis
400 g jordärtskockor
1 schalottenlök
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
100 g smör
nypa socker
salt & peppar
Gör så här
1.Skär sidfläsket i tärningar och bryn i panna med olivolja och lite färsk timjan. Lyft upp sidfläsket och lägg på hushållspapper. 2.Bryn, i samma panna och samma fett, vitlök, tomatpuré, morötter, schalottenlök tillsammans tills det fått färg. Tillsätt muscvadosocker, kalvfond, rött vin, timjan och hälften av sidfläsket. Låt småkoka i 1 timme tills ¼ kvarstår. Sila och ställ åt sidan. 3.Skala mandelpotatis, jordärtskockor och schalottenlöken. Koka mandelpotatisen i saltat vatten. Koka jordärtskockorna och schalottenlöken i grädde och mjölk tills de är mjuka. 4.Putsa och stycka hälleflundran i portionsbitar. Blanda vatten med salt och rimma hälleflundran i lagen i ca 10 min. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. 5.Slå av vattnet från mandelpotatisen, gräddmjölken från jordärtskockorna men spara gräddmjölken. Pressa mandelpotatisen lätt. Mixa jordärtskockorna och späd med gräddmjölken. Blanda med mandelpotatisen och smaka av med salt & peppar och ev. mera gräddmjölk. 6.Värm rödvinssåsen och montera (blanda ner) smör, stek hälleflundran i smör tillsammans med vitlöksklyftor, timjan och servera med purén och garnera med sidfläsktärningarna.
ATT DRICKA TILL: Nils Oscar Belgo Pale Ale
Källa: Systembolaget.se