Öl kan ge starka ben.

Ny undersökning visar att kvinnor som dricker måttligt med öl har starkare benstomme än de som helt avstår drycken.

Enligt forskarna innehåller öl skyddande fytoöstrogener.

- Jag skulle tro att ett glas om dagen kan minska risken för benskörhet, säger ortopeden Karl Michaëlsson.


Benskörhet är ett vanligt problem för kvinnor som passerat övergångsåldern och det ökar risken för frakturer senare i livet. Nu visar en ny studie gjord av ett forskarteam på det spanska universitetet i Extremadura att öl kan öka bentätheten - om man dricker måttligt. Kvinnor som drack upp till fem alkoholenheter av drycken om dagen hade högre bentäthet än de som inte drack alls. Mängden motsvarar cirka fem glas mellanöl.


Ökad risk för benbrott

Enligt forskarteamet ligger växthormoner, så kallade fytoöstrogener, i ölen bakom de positiva effekterna. De rekommenderar inte att man dricker öl för att stärka benen, men menar att fytoöstrogenet är värt att undersökas närmare, skriver BBC.
Ortopeden Karl Michaëlsson, som forskar om benskörhet på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att studien visar att det finns en koppling mellan öldrickande och ökad bentäthet, men den har inte tagit hänsyn till många andra faktorer som fysisk aktivitet och nivån av D-vitamin i blodet.
Tidigare studier visar att det finns ett U-format samband mellan alkoholintag och benbrott - både för mycket och för lite alkohol ökar risken.

- De som dricker mycket alkohol ramlar oftare och bryter något ben jämfört med andra. Ett högt intag är även kopplat till rökning, näringsbrist och låg fysisk aktivitet - saker som ökar risken för benskörhet, säger Karl Michaëlsson.


"Ett glas om dagen lagom"
Samtidigt har även nykterister högre risk för benbrott. Det kan bero på att de inte drar nytta av alkoholens östrogena effekter, vilket skyddar mot benskörhet.

- Det är svårt att säga var gränsen går, jag skulle tro att ett glas om dagen är lagom. Men det är viktigt att komma ihåg att öldrickande även har andra hälsoeffekter - både negativa och positiva, säger Karl Michaëlsson.
Nästan 1 700 kvinnor deltog i studien - genomsnittsåldern var 48 år. Ultraljud användes för att kontrollera bentätheten i deras fingrar. Faktorer som alkoholintag, vikt och ålder har räknats in i resultatet.
Källa text


_____________
Sara Karlsson
0900826

De bästa svenska ölen till årets surströmmingsfest har korats!

Den 20 augusti var det surströmmingspremiär, och för den som undrat vilket öl som smakar bäst kommer här raka besked. Surströmmingsakademien har efter tre delfinaler och 50 provade ölsorter, i det rikstäckande sökandet efter den ultimata surströmmingsölen på Solliden, enats om följande öl:

Wisby Weisse, 5,2 %, varunummer: 1564.
Ett milt, fylligt och fruktigt veteöl från Gotlands bryggeri, som ägs av Spendrups.
Det här ölet med sin milda smak av citrus och svensk sommaräng gifter sig perfekt med den läckert salta surströmmingen och riktigt blommar i munnen. Kombinationen signalerar ren lycka och ger en ny dimension åt det traditionella surströmmingsätandet.

Eriksberg, 5,3 %, varunummer: 1584.
En mild, relativt ljus, fyllig lager med medelstor beska och god harmoni. Ett gott och bra öl som inte tar över föreställningen utan släpper fram surströmmingen i all sin prakt.

Nils Oscar God Lager, 5,3 %, varunummer: 1305.
En ljus lager med behaglig sötma och ganska kraftig humlebeska. Ett mycket gott öl som framhäver sig och gärna vill konkurrera ut surströmmingen med sin påtagliga beska.


Eriksberg och Nils Oscar God Lager fick då titeln "Bästa Svenska Surströmmingsöl". 

Källa & bild


_____________
Sara Karlsson
0900826

Drick Nils Oscar på De Klomp i helgen!

Linköpingspuben De Klomp meddelar att sommaren nu är slut och alla ölkranar kopplas på. Varje söndag kopplas nya specialöl in. Imorgon kommer Nils Oscar Coffeestout och
Nils Oscar Imperial Stout att finnas tillsammans med följande öl:


Brewdog Hardcore IPA

Dugges Bollox! IPA

Strömsholm Tok Olle

Oppigårds Summerale

Wells Bombardier ESB

Nils Oscar Coffeestout

Budels Witte Parel

Bios Vlaamse Bourgogne

Brueghel Amber Ale

En delmängd av följande kommer också:

Strömsholm Slussvaktaren

Hantverkaren Narren

Nils Oscar Imperial Stout

Sigtuna MärzenHela listan finns på http://www.deklomp.se/listan.php

På söndag 23 Augusti har de även en liten genomgång av alla nyinkopplade öl klockan 16._____________
Sara Karlsson
0900819