Förväntningar och traditioner hör julen till – något som Nils Oscar Company tagit fasta vid

Ofta samlas släkten och äter traditionell julmat och dricker juldrycker därtill. Vi njuter gärna av varandras sällskap - i lagom stora doser ska nog tilläggas. Ändå kan vi ibland tycka att den grå och kalla vintern och julen behöver piffas upp med moderna färger, en plastgran eller skippa granen helt för någon ny stram inredningsdetalj. Kanske resa utomlands istället, eller bjuda på enklare mat, som till exempel en härlig sallad. Det låter trevligt, men är det verkligen så vi vill ha det? Hur svårt är det egentligen att rulla några köttbullar, koka potatis, baka lite pepparkakor och griljera en julskinka? Och gör det så mycket om det tar lite tid? Då hinner ju kökets alla dofter sprida sig i alla skrymslen och vrår. Det kanske inte är så svårt att förstå att vi på Nils Oscar Company gillar traditioner, speciellt kring jul. Istället för att förbanna mörkret, njut av det! Tänd några ljus och ät och drick gott. Låt julen fortsätta att förknippas med fina traditioner och minnen.
På tal om det. Traditionen på Nils Oscar Company bjuder en årgångsöl och Nils Oscar Kalasjulöl. Vi har fullt upp med att brygga Nils Oscar Julöl 2009 och Nils Oscar Kalasjulöl, så i bryggeriet råder bråda dagar. Utöver detta finns något riktigt trevligt i lager, nämligen Nils Oscar Julaquavit och Nils Oscar Julsnaps som finns att tillgå via Systembolagets beställningssortiment. Nils Oscar Julöl 2009 och Nils Oscar Kalasjulöl finns till försäljning på Systembolaget från och med den 16:e november.


Nils Oscar Kalasjulöl 5,2%
har kommit att bli en riktig trotjänare. Rostat korn, mörk malt från det egna mälteriet på Tärnö Säteri och stora mängder humle ger färg, fyllighet och härlig mustig arom. Nils Oscar Kalasjulöl har en komplexitet och smakrikedom som balanserar julbordets sötma och syra. Kalasjulöl gör sig alldeles utmärkt till julbordets tredje och fjärde omgång med till exempel pastejer, köttbullar och korvar, men också som sällskapsdryck eller till en kraftig middag i goda vänners lag.

Nils Oscar Julöl 2009 7,7% är ett mörkt överjäst öl. Till denna brygd används sex sorters kornmalt och humlesorterna Amarillo, Saaz, Pacific Gem och Cascade. Tillsammans bildar de ett öl med nyanserad smak i väl avvägd balans. Den doftar rikt med toner av choklad, torkad frukt och kaffe. Smaken bekräftar doften och för med sig en beskhet som balanserar mot rostade toner och karamell karaktär från malten. Nils Oscar Julöl 2009 passar till kraftiga maträtter, gärna stekta eller grillade. Den passar även till ost eller varför inte en stunds lugn och ro i favoritfåtöljen medan julskinkan står i ugnen.

Nils Oscar Julaquavit 40% är en klassisk aquavit där kummin dominerar. Dessutom finns koriander och pomerans som ger Nils Oscar Julaquavit sin uppfriskande citruston. Den vackra färgen, men också dess fyllighet får den genom att vi tillsatt en skvätt sherry av Amontillado-typ. Naturligtvis passar även denna dryck alldeles utmärkt till julmaten. Kanske främst till sillen,
eller en portion sushi efter julhelgen om det finns några droppar kvar. Ett hett tips från oss lyder som följer: Lägg den inte i frysen! Den ska inte serveras frysboxkall, då mister den nämligen sin förnämliga arom. Glöm heller inte bort julsångerna. Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara…

Nils Oscar Julsnaps 40% härstammar från åkrarna på Tärnö Säteri i Södermanland. I vårt bränneri omvandlar vi malt och spannmål till mäsk som destilleras till en fyllig och karaktäristisk bas för Nils Oscar Julsnaps. Därefter kryddar vi traditionsenligt med malört, anis, kummin och pomerans. Resultatet är fantastiskt och har en given plats på varje julbord.
Nils Oscar – årets stora vinnare på Stockholm Beer & Whisky Festival 2009

Aldrig tidigare har Nils Oscar Company kammat hem så många medaljer. Nils Oscar är årets stora vinnare på Stockholm Beer & Whisky Festival i Stockholm med 9 medaljer i bagaget! Extra roligt är det att lagrad öl tilldelats både guld och silver. Den som har köpt och lagrat kan således skatta sig lycklig och njuta av fin öl. Nils Oscar Rökporter från 2007 finns turligt nog också i Systembolagets beställningssortiment.

Så var det dags igen. Årets stora händelse för ölälskare i Sverige går mot sitt slut. Många har besökt festivalen och njutit av allehanda goda drycker. Prisutdelningen är precis avklarad för den här gången och Nils Oscar Company har blivit belönade med 9 medaljer! "Det är naturligtvis skönt att hårt arbete lönar sig och att noggrannhet och omsorg om råvaror och produkter visar sig vara den rätta vägen", säger Jonas Kandefelt, VD på Nils Oscar Company. "Medaljerna är ju faktiskt ett bevis på att vi tillverkar god öl", fortsätter en mycket nöjd Jonas.


Medaljer för Nils Oscar Company år 2009

GULD i kategorin bästa svenska flasköl alla kategorier – Nils Oscar Julöl.

GULD

i kategorin övrigt öl på fat – Nils Oscar Coffee Stout.

GULD

i kategorin mörk lager upp till 5,9% fat – Nils Oscar Kalasöl

SILVER

i kategorin ale brittisk stil över 6% fat – Nils Oscar Julöl 2009.

SILVER

i kategorin stout över 6% - Nils Oscar Imperial Stout

SILVER

i kategorin porter över 6% flaska – Nils Oscar Rökporter 2007 (beställningssortiment)

SILVER

i kategorin ale belgisk stil över 6% fat – Nils Oscar Saison.

SILVER

i kategorin övrig öl fat – Nils Oscar Rökporter.

BRONS

i kategorin – Bästa svenska fatöl alla kategorier – Nils Oscar Saison.


(Notera att både Nils Oscar Rökporter och Nils Oscar Julöl är lagrade (årgång 2007 och 2008) och har enligt juryn mognat till riktigt fina och goda öl.


Träffa Frederik Zäll i Nils Oscars monter på Sthlm Beer & Whiskey Festival.

Imorgon är första dagen av Stockholm Beer & Whiskey Festival, Torsdag 17 september, och kl 18.00 imorgon (och lördag 19 september kl 15.00) kommer Allt-om-mat-bloggaren Frederik Zäll att hålla hov i vår monter. Han är förutom bloggen känd som både gitarrist i Eskobar och även författare till kokboksserien "Lyxlagat" (se bild) hos dryckesförlaget Grenadine.
Såklart kommer det att vara lyxlagat i små portioner hos oss. Du är välkommen att smaka på snittar från Frederiks receptsamling och även diskutera både öl och mat med honom nämnda tider!

Dessutom bokrelease!
I anslutning till Frederik Zäll kommer också öl- och whiskyförfattaren Örjan Westerlund att finnas på plats i vår monter för boksignering och försäljning kl 17.00 den 17 september, kl 16.00 lördag den 19 september, av hans nya  "101 whisky du måste dricka innan du dör", och även hans "Svensk ölbok" m.fl. Alltså ta fram almanackan och kryssa in:

Tors 17 sept kl 17.00, Öl/whisky
Tors 17 sept kl 18.00, Lyxlagat
Lör 19 sept kl 15.00, Lyxlagat
Lör 19 sept kl 16.00, Öl/whisky

Varmt välkommen till vår monter!