DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET: Chokladtårta med stoutchokladsås
Foto: Fabian Björnstjerna
Ingredienser för 4-6 personer
Tårta
4 ägg
250 g blockchoklad
3 dl socker
250 g smör
2 dl vetemjöl
Glasyr
2 dl vispgrädde
250 g blockchoklad
20 g smör
Stoutchokladsås
2 dl Nils Oscar Imperial Stout
1 dl socker
3/4 dl kakaopulver
2-3 msk svartvinbärsgelé
1/2 vaniljstång
1-2 msk saft av citron
Gör så här
Tårta:
Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret. Tag kastrullen av värmen. Separera äggvitor och äggulor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Blanda ner äggulorna, den smälta blockchokladen, mjölet och vänd ner de uppvispade äggvitorna.
Grädda i ca 30 min i 175ºC. Låt kakan svalna.
Glasyr:
Värm vispgrädde till 70ºC. Hacka blockchokladen, lägg ner den och till sist smöret. Låt allt smälta. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen så att glasyren stelnar något.
Såsen:
Blanda alla ingredienser till såsen. Koka upp och låt koka cirka 5-10 minuter. Servera tårtan med vaniljglass och stoutchokladsås.
Att dricka till: Nils Oscar Imperial Stout
Källa: Systembolaget.se
..........................................................
The Nils Oscar Company AB I Fruängsgatan 2 I 611 31 Nyköping
Tel 0155-772 80 I Fax 0155-772 89 I www.nilsoscar.se