DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET FREDAG 27 JUNI: Fiskgratäng
Foto: Gunnar Magnusson
Ingredienser för 4 personer
1 kg potatis
4 äggulor
salt peppar
2 dl vispgrädde
1 schalottenlök
1 fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin
600 g torskfilé
1-2 msk beurre manié
Gör så här
1. Skala, koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med 2 äggulor. Smaka av med salt och peppar. Spritsa den varma potatisen längs kanten på en smord ugnssäker form.
2. Blanda 2 äggulor med lite grädde och vispa resten av grädden. Skala och hacka löken fint.
3. Koka upp lök, buljongtärning och vin i en traktörpanna. Lägg i fisken och koka på svag värme ca 3 minuter. Tag upp fisken och red av fiskfonden med beurre manié*. Häll lite av såsen i ägg- och gräddblandningen och rör om. Rör ner äggblandningen i såsen och sjud sakta på plattans eftervärme. Tillsätt den vispade grädden.
4. Sätt ugnen på 250°C och grill. Lägg fisken i formen och fördela såsen över. Gratinera i övre delen av ugnen under grillelementet 5-10 minuter. *Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.
ATT DRICKA TILL: Nils Oscar God Lager