DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET MÅNDAG 9 JUNI: Filoknyten med karamelliserad rödlök och böndipp
Ingredienser för 4 personer
(16 st. knyten)
Filoknyten
1 pkt. filodeg
2 st. röda lökar
1 msk smör
2 msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
100 g valnötter
100 g lagrad ost
25 g smält smör
2 msk sesamfrön, skalade
Böndipp
1 burk vita bönor (410 g)
1 st. vitlöksklyfta
1 dl olivolja
salt & svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200° Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Svetta löken i en kastrull med smöret utan att den tar färg. Strö över råsockret och låt smälta under omrörning.
2. Slå på vitvinsvinägern och låt koka ihop och sedan svalna.
3. Hacka valnötterna grovt och riv osten fint. Blanda ner i rödlöken.
4. Lägg ut ett ark av filodegen och pensla med det smälta smöret. Lägg på ytterligare ett filodegsark och skär filodegen i rektanglar.
5. Lägg på en sked av fyllningen, vik in kanterna på långsidorna och rulla ihop som cigarrer.
6. Pensla med smör, strössla över sesamfrön och baka i ugn i ca 10 min, tills de fått fin färg.
7. Mixa alla ingredienser till böndippen med mixer. Smaka av med salt & peppar, servera.
Att dricka till: Nils Oscar Belgo Pale Ale
Källa: Systembolaget.se
Foto: Lennart Weibull