DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET MÅNDAG 9 JUNI: Filoknyten med karamelliserad rödlök och böndipp

Ingredienser för 4 personer

(16 st. knyten)

 

Filoknyten

1 pkt. filodeg
2 st. röda lökar
1 msk smör
2 msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
100 g valnötter
100 g lagrad ost
25 g smält smör
2 msk sesamfrön, skalade 

 

Böndipp

1 burk vita bönor (410 g)
1 st. vitlöksklyfta
1 dl olivolja
salt & svartpeppar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200° Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Svetta löken i en kastrull med smöret utan att den tar färg. Strö över råsockret och låt smälta under omrörning.
2. Slå på vitvinsvinägern och låt koka ihop och sedan svalna.
3. Hacka valnötterna grovt och riv osten fint. Blanda ner i rödlöken.
4. Lägg ut ett ark av filodegen och pensla med det smälta smöret. Lägg på ytterligare ett filodegsark och skär filodegen i rektanglar.
5. Lägg på en sked av fyllningen, vik in kanterna på långsidorna och rulla ihop som cigarrer.
6. Pensla med smör, strössla över sesamfrön och baka i ugn i ca 10 min, tills de fått fin färg.
7. Mixa alla ingredienser till böndippen med mixer. Smaka av med salt & peppar, servera.

 

Att dricka till: Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

Källa: Systembolaget.se
Foto: Lennart Weibull

 
 
 
..........................................................
The Nils Oscar Company AB I Fruängsgatan 2 I 611 31 Nyköping
Tel 0155-772 80 I Fax 0155-772 89 I www.nilsoscar.se

 

 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: