DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET TISDAG 17 JUNI: Crème Fraiche-gravad strömming med rostad palsternacka
Ingredienser för 4 personer
Strömming:
400 g strömmingsfilé
3 dl vatten
1 dl ättika
3 msk strösocker
2 tsk salt
3 dl crème fraiche
Rostad palsternacka:
2 jämnstora palsternackor, skalade
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl matolja
salt
nymald svartpeppar
Servering:
löjrom
dillkvistar
Gör så här
1. Drag skinnet av strömmingsfiléerna. Blanda vatten, ättika, strösocker och salt i en bunke. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt strömmingen och låt den dra i lagen ca 4 timmar. Häll crème fraiche i kaffefilter och låt den rinna av medan strömmingen drar i lagen. Tag upp strömmingen ur lagen och låt rinna av i durkslag. Blanda strömmingen med den avrunna crème fraichen. 2. Sätt ugnen på 200°C. Skär palsternackorna i fyra bitar på längden. Vänd runt dem i olja, vitlök, salt och peppar i en ugnsfast form. Rosta dem i ugn ca 8 min.
Servering:
Placera rostad palsternacka på tallrik.
Lägg på strömming och toppa med löjrom.
Garnera med dillkvist.
Att dricka till: Nils Oscar God Lager
Källa: Systembolaget.se