DAGENS MATTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET TISDAG 3 JUNI: Rustik fisk-och skaldjursgryta med basilikakräm och fetaostmuffins

 
 
Foto: Lennart Weibull
 

Ingredienser för 4 personer

Grytan

500 g torsk
200 g rödingfilé
1 kagge blå musslor (1 nätpåse)
6 schalottenlök
1 vitlök
1 ask färsk timjan
2 msk olivolja
1 flaska vitt vin
8 morötter
1 röd chili, hackad
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
½ msk socker
4 dl krossade tomater
1 gul paprika
1 röd paprika
½ tärning grönsaksbuljong

 

Garnering

150 g räkor, skalade färska örter

 

Fetaostmuffins, 12 st.

5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk torkad basilika
1 ägg
2 pkt fetaost
3 dl mjölk
färska örter

 

Basilikakräm

200 g Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
100 g parmesan
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja salt & peppar
1 knippe basilika

 

Gör så här

1.Sätt ugnen på 175°.
2.Riv 1 pkt fetaost och blanda med alla ingredienser. Häll i muffinsformar och tryck ned resten av feta osten i smeten. Grädda i ca.25 min.
3.Riv parmesanosten, hacka basilikan och vitlöken och blanda ihop med resten av ingredienserna i krämen. 4.Hacka hälften av schalottenlöken och vitlöken fint. Rensa och putsa blåmusslorna.
5.Sautera schalottenlöken, vitlöken i olivolja tillsammans med några kvistar färsk timjan. Tillsätt blåmusslorna och slå på det vita vinet. Spara resten lite vin. Lock på och koka på full effekt.
6.Sila av buljongen från musslorna men spara den. Släng alla musslor som INTE öppnat sig.
7.Skala och hacka resten av all lök. Tvätta och skala morötterna och dela i mindre bitar. Sautera lök, chili, tomatpuré, saffran, socker i olivolja och tillsätt krossade tomater, buljongtärning, resten av det vita vinet samt buljongen från musselkoket. Låt småputtra och smaka av med salt & peppar.
8.Rensa fisken och skär i lika stora portionsbitar. Lägg på plåt och baka ca.8 min. gärna i varmluftsugn med ånga.(det går bra att ställa in ½ l vatten för att få ånga).
9.Skär paprikan i mindre bitar och lägg ner i soppbasen strax före servering. Lägg fisken i tallrikar med musslorna. Slå på fisksoppan, garnera med räkor och servera fetaostmuffins & basilikakrämen till.

 

ATT DRICKA TILL: Nils Oscar Belgo Pale Ale

 

 

 

Tips från Systembolaget.se

 

 
..........................................................
The Nils Oscar Company AB I Fruängsgatan 2 I 611 31 Nyköping
Tel 0155-772 80 I Fax 0155-772 89 I www.nilsoscar.se
 

 

 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: