LÄS HELA INTERVJUN "Mikrobryggeri med ambition att växa" FRÅN SÖRMLANDS NYHETER, 14 MARS 2014

Nedan följer Sörmlands Nyheters artikel om Nils Oscar Company AB
___________________________________________________________

NYKÖPING För åtta år sedan sålde bryggeriet Nils Oscar en halv miljon liter öl om året. I dag är siffran dubblad. För nästa ökning byggs nya lokaler.
Nyköpingsbryggeriet föddes som ett Stockholmsbryggeri, men lokalerna på Kungsholmen blev för små. Nu har samma sak hänt med tegelbyggnaden i Spelhagsområdet i Nyköping. 600 kvadratmeter blir omkring 1500 när företaget satsar på expansion.

Utbyggnaden skapar möjlighet att producera öl i en helt annan takt. I dag bryggs 1,1 miljoner liter om året. Det är en brygd om dagen. Efter ombyggnationen blir det två eller tre brygder dagligen, med potential att brygga uppemot sju. Effektivitetsvinsten är enorm.

– Det vi gör på fyra dagar i dag, gör vi på en dag sen. Mycket av det vi gör manuellt i dag, görs då med maskiner, säger Jonas Kandefelt, vd.

Antalet mikrobryggerier har formligen exploderat i Sverige de senaste åren. De har mer än tredubblats på tre år, uppger Systembolaget. Försäljningssiffrorna hos Nils Oscar följer trenden.

– Som hösten var i år sålde vi mer än vi kunde producera. Vi hade väldigt lite öl kvar. Det var med nöd och näppe vi klarade julruschen, säger Jonas Kandefelt.

Ett års omsättning, mellan 30 och 35 miljoner kronor, investeras i den nya ölfabriken. Inför framtiden fortsätter företaget titta mot nya marknader. För ett år sedan ställdes den första folkölen i mataffärernas hyllor. Nu släpps en till och det blir administrativt lättare för butikerna att ta in flaskorna till försäljning. Förhållandevis höga priser gör att företaget tjänar pengar även på folköl, något som stora ölproducenter sällan gör. Småbryggeriernas exklusiva glans fungerar som lockbete.

– Vi tjänar lika mycket där som på de andra marknaderna, säger Kandefelt.

Ölproducenten, som i dag har 14 anställda, planerar inte att nyanställa i samband med ombyggnationen. Däremot förväntas arbetsmiljön bli betydligt bättre. I dag lyfts 30 000 flaskor om dagen, för hand, när ölen tappas och när de packas i kartonger. Det försvinner helt när det nya bryggeriet snart tas i bruk.

Förutom ölproduktion ska de gamla ombyggda och de nya lokalerna rymma restaurang, bar och ölprovningsplats. I början för slutna sällskap, som konferenser och mindre grupper, men på sikt kanske mer publikt. I augusti står bryggeriet värd för en festival för mikrobryggerier. Den arrangeras på Sunlight och då är det läge att visa upp nybyggnationen.

Hur ser framtiden ut?

 

Fakta
Nyköpingsbryggeriet planerar att brygga 3,5 miljoner liter om året i de nya lokalerna. Sveriges största ölproducenter ligger på nivån 300 miljoner liter per år.
Allt nytt är rostfritt. Väggarna är målade i en särskild industrifärg som inte ska bli smutsig.

Ölfestival i sommar
Nils Oscar arrangerar föreningen Sveriges Oberoende Småbryggeriers årliga ölfestival i augusti. Dit kommer uppemot ett 30-tal småbryggerier och besökarna serveras av bryggeriernas egen personal.

 

Reporter: Janna Holmqvist 0155-767 58
Foto: Sandra Nordin