MIDDAGSTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET, MÅNDAGEN 3 MARS : Grillad ingefärslax med bönsallad

Foto: Lennart Weibull
Ingredienser för 4 personer
700 g laxfilé i skivor, gärna med fjällat skinn.
200 g sugarsnaps
200 g haricots verts
200 g vaxbönor
2 rödlökar
6 salladslökar
2 msk grov fransk senap
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
100 g bröd till krutonger
Ingefärs-och sesamglaze
1 dl Japansk soya
½ msk Sirap
1 msk färsk riven Ingefära
1 msk Sesamfrön
1 msk Sesamolja
1 riven Vitlöksklyfta
2 tsk Maizena utrört i lite soja
1 msk Limesaft
Gör så här
1. Torka laxen, salta och peppra. 2. Ansa bönorna och koka var för sig i saltat vatten. Kyl av direkt i i kallt vatten, då behåller de sin krispighet. Lyft ur dem ut isvattnet och lägg i en skål. 3. Skala och skiva rödlöken tunt och lägg i isvatten i ca.10 min. 4. Skiva salladslöken. 5. Blanda en vinaigrette på senap och olja, salt & peppar, och slå över bönorna. 6. Grilla laxen på hög värme med skinnet kvar i halster eller på aluminiumfolie så att den inte rasar sönder. Pensla glazen på laxen flera gånger under grillningen. 7. Vänd ner lökarna i bönorna precis innan servering och toppa med brödkrutonger.
ATT DRICKA TILL: Nils Oscar God Lager
Tips från Systembolaget.se