MIDDAGSTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET, TISDAGEN 4 MARS: Vitlöksbakad portabellasvamp med senapsdressing
Ingredienser för 4 personer
2 morötter
2 palsternackor
4 schalottenlökar
2 dl gröna puylinser
4 stora portabellosvampar
2 msk smör
8 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
300 g bacon
Senapsdressing:
1 msk fransk senap
1 äggula
2 dl rapsolja
2 msk citron
salt, svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna på längden i stavar. Skala och dela löken, koka rotfrukter och lök i 5 dl lättsaltat vatten cirka 4 minuter. Lyft upp grönsakerna ur vattnet när de är mjuka.
2. Låt linserna sjuda på svag värme i grönsaksvattnet (det ska vara cirka 4 dl vatten kvar) cirka 20 minuter.
3. Dra bort svampens hattskinn (annars blir svampen lite seg) med en skalkniv och skär bort svampfoten. Blanda smör, vitlök och persilja och ugnsbaka hattarna med kryddsmöret cirka 20 minuter i en ugnssäker form. Ös gärna smör över svampen då och då. Salta och peppra.
4. Stek baconet på en plåt i ugnen cirka 5 minuter tills det fått fin färg, låt rinna av på hushållspapper.
5. Vispa ihop senapsdressingen och blanda de kokta linserna med hälften samt timjan. Blanda resterande dressing med de kokta grönsakerna. Servera enligt bild.
ATT DRICKA TILL: Nils Oscar Rökporter
Tips från Systembolaget.se