MIDDAGSTIPS FRÅN SYSTEMBOLAGET: Blomkålssoppa med äppelsallad och bacon- och currykrutonger

3 dl vatten
3 dl torr äppelcider
1 stort blomkålshuvud
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
140 g bacon (1 pkt)
4 skivor vitt bröd
1 msk rapsolja
1 tsk curry
1 grönt äpple
1 kruka gräslök
1 ask salladsskott
Gör så här:
1. Koka upp vatten och äppelcider. Skölj och bryt blomkålen i buketter. Koka blomkålen i äppelcider-vattnet i ca 15 min. 2. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaka av med salt och mald vitpeppar. 3. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. 4. Skär brödet i tärningar och stek de i pannan med olja och curry. 5. Skär det gröna äpplet i mindre delar och skiva sedan tunna skivor. Blanda äpplet med finhackad gräslök, bacon och salladskott. 6. Mixa soppan innan servering för att få härligt skum. Tillsätt lite cider och slå upp i sopptallrikarna. Toppa med äppelsalladen och brödkrutonger.
Att dricka till: Nils Oscar God Lager
Foto: Magnus Skoglöf
Källa: Systembolaget.se